Otwarte Pon- PT 8:00-17:00, Sob 8-13
Email info@granitymarmury.pl Zadzwoń +48 22 615 58 92 +48 602 392 091
Otwarte Pon- PT 8:00-17:00, Sob 8-13
Email info@granitymarmury.pl Zadzwoń +48 22 615 58 92 +48 602 392 091

Blat do kuchni z granitu czy marmuru?

0

To jedno z podstawowych pytań pojawiających się wśród osób, które wybrały kamień jako materiał wykończeniowy mebli kuchennych. Dostępnych materiałów jest wiele, najpopularniejsze z nich to bez wątpienia marmur i granit. Wyróżniają się szczególnie oryginalną kolorystyką i wysokimi parametrami technicznymi a ze względu na swoją uniwersalność, z powodzeniem wpasowują się we wnętrza o różnej stylistyce. Zatem, czym charakteryzują się poszczególne kamienne materiały?

blat granitowy

Blaty kuchenne granitowe

Blaty kuchenne z granitu wyróżniają się szczególnie wysoką odpornością na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, ścieranie i inne ślady użytkowania. Są niepalne, odporne na wysokie temperatury oraz promieniowanie UV. Dzięki swojej zwartej strukturze i niskiej porowatości, ryzyko nasiąknięcia wodą czy zabrudzeniami jest zminimalizowane do minimum. Ponadto, trudno jest go zaplamić, co zapewnia w efekcie także brak warunków do rozwoju bakterii. Sama pielęgnacja granitowego blatu jest niezwykle prosta. Niektóre rodzaje wymagają impregnacji, jednak do usuwania zanieczyszczeń wystarczy miękka ściereczka zwilżona ciepłą wodą.

Granit dostępny jest w wielu wzorach, wariantach kolorystycznych i odcieniach, słynie jednak również ze swojej wysokiej ceny. W tym przypadku, wszelkie koszty wynagradza szereg korzyści wynikających z jego parametrów i właściwości.

Blaty kuchenne marmurowe

Blaty wykonane z marmuru to bez wątpienia ekskluzywny wygląd i gwarancja wysokiej elegancji we wnętrzu. Ten rodzaj kamienia dostępny jest w wielu wariantach kolorystycznych, wyróżnia się niezwykle unikalnym wzornictwem oraz stosunkowo niską ceną. Co jednak z właściwościami? Marmur jest kamieniem nasiąkliwym, wyjątkowo podatnym na działanie kwasów i substancji barwiących. Szybko wchłania wszelkie tłuszcze, wino czy kwaśne soki. Ryzyko trwałych przebarwień można jednak zminimalizować stosując odpowiednią impregnację. Ponadto, jest to kamień twardy, lecz mało odporny na uszkodzenia, a co za tym idzie podatny na zarysowania i ścieranie. W efekcie staje się matowy, jednak podobnie jak w przypadku podatności na plamy – pomóc może tutaj pielęgnacja i zastosowanie odpowiednich środków impregnujących.

Jaki blat kamienny wybrać? Wybór dotyczący kamienia na blat kuchenny jest kwestią indywidualną. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto przeanalizować swoje oczekiwania, potrzeby, a przede wszystkim określić w jakim stopniu będzie użytkowana dana kuchnia. Przed zakupem warto porównać dostępne materiały, porównać ich właściwości i wybrać takie rozwiązanie, które w pełni zaspokoi wszelkie wymagania.